Kamera do auta a legislativa - NejlepšíAutokamery.cz

Ještě před samotným použitím je dobré si říct několik základních informací, které úzce souvisí s použitím vaši kamery v autě.

Autokamera je zvláštní elektronická pomůcka, protože se při provozu stává téměř účastníkem provozu a tedy se musí řídit dopravní vyhláškou. Ta říká: kamera nesmí omezovat ani ohrožovat řidiče nebo osoby přepravované ve vozidle ani bránit výhledu z místa řidiče. Připevněte proto vaší kameru, tak aby nebránila řidiči ve výhledu. Doporučujeme autokameru umístit například za zpětné zrcátko, nebo těsně nad palubní desku na místě spolujezdce. Skvělý video-návod jak kameru umístit připravila značka TrueCam:

 

Mimo dopravní vyhlášku nesmíme zapomenout ani na ochranu osobních údajů. Na záznamu autokamery jsou vidět SPZ, tváře ostatních řidičů a chodců a jiné osobní údaje. Pamatujte před sdílením vašeho videa na sociálních sítích, youtube a jiných stránkách, že byste měli tyto údaje z videa odstranit, nebo získat souhlas se sdílením osobních údajů od dotčených osob. Samozřejmě není to třeba přehánět a je si potřeba uvědomit, že by na vás musela podat trestní oznámení přímo dotčená osoba. Je otázkou nakolik se někdo s vámi bude chtít soudit kvůli záznamu z vaší kamery v autě. Kde není žalobce, není soud, každopádně je dobré o tom vědět a zamyslet se nad následky sdílení.

Pokud využijete záznam z kamery jako důkazní materiál, vězte, že se jedná o podpůrný důkazní materiál a pouze pověřený příslušný orgán, většinou soudce nebo úředník, sám rozhodne, jak moc se nechá ovlivnit záznamem z vaši autokamery. Nicméně každý důkaz, který svědčí o vaši nevině je vítaným plusem, především u nejasných nehod.

Za tým NejlepšíAutokamery.cz Vám přejeme příjemný nákup a mnoho šťastných kilometrů.

Napište komentář

* Jméno:
* E-mail: (nebude uveřejněn)
* Komentáře:
Opište, prosím, kód z obrázku.
Jak vybrat kameru?