Aktualizace firmwaru - NejlepšíAutokamery.cz

Jak mnozí z nás vědí, firmware je programové vybavení každého elektronického zařízení, které určuje jeho funkce. V podstatě se jedná o operační systém šitý na míru danému přístroji a vyvíjí ho výrobce společně s hmatatelnými, tedy hardwarovými, součástmi. Pokud se zařízení nepřipojuje k internetu, ponechává si tu verzi firmwaru, se kterou vyjelo z továrny a obvykle další úpravy nepotřebuje. Přesto je možné firmware ručně aktualizovat a může to být užitečné.

Proč firmware aktualizovat

Přestože výrobce obvykle kameru do auta před uvedením do prodeje zkouší a testuje, může se stát, že mu unikne drobná chyba (bug), kterou opraví novou verzí firmwaru. Zároveň mu uživatelé mohou dát zpětnou vazbu k používání a ovládání kamery, takže se třeba rozhodne jinak uspořádat položky v menu. Občas může i přidat nové funkce. Dá se tedy říct, že s nejnovější verzí firmwaru funguje autokamera nejoptimálněji, a pokud ne, obvykle se lze vrátit na předchozí verzi.

Kde aktualizace seženu

Někteří výrobci nabízí svůj počítačový program, s pomocí kterého snadno aktualizujeme kameru do auta po připojení k počítači, což je nejsnadnější varianta. Jiní na svých webových stránkách poskytují ke stažení software k aktuálně prodávaným kamerám – podpora starších zařízení se odlišuje podle značky – a ten je volně ke stažení. Důrazně doporučujeme stahovat firmware pouze přímo od výrobce, jinak hrozí poškození autokamery nebo se pouštíme do bezpečnostního rizika a v neposlední řadě použitím neoficiálního firmwaru zaniká okamžitě zákonem daná záruka.

Seznam výrobců autokamer, kteří poskytují aktualizace firmwaru

ddpaimanuálně/mobilní aplikaceddpai ke stažení
DODmanuálněDOD download
eltrinexmanuálněeltrinex download
GARMINprogramGarmin software
GoPromanuálně/programGoPro update
LAMAXmanuálněfirmware je ke stažení na stránce zvolené autokamery
MiomanuálněMio mainframe
TrueCammanuálněTrueCam firmware

Manuální aktualizace

Abychom stažený firmware nahráli do kamery, potřebujeme prázdnou paměťovou kartu. Pokud máme na kartě nějaká data, musíme si je nejdříve zálohovat, jinak o ně přijdeme. Potom můžeme data vymazat např. pomocí kamery, kde se obvykle v menu nachází možnost formátovat paměťovou kartu. Ze staženého balíčku firmwaru stažený od výrobce, který mimo vlastního firmwaru obsahuje často i instrukce, zkopírujeme soubor s příponou .bin na paměťovou kartu. Kartu pak vložíme do vypnuté autokamery a po zapnutí by se měl firmware automaticky nainstalovat, což trvá maximálně několik minut. Potom musíme soubor nového firmwaru (ten končící .bin) z karty vymazat, jinak se bude při každém zapnutí kamery opět instalovat. To uděláme nejlépe přímo v menu kamery.

Hotovo!

Narazili jste při aktualizaci na nějakou nečekanou překážku? Jaké jsou vaše zkušenosti? Obraťte se na nás!

Napište komentář

* Jméno:
* E-mail: (nebude uveřejněn)
* Komentáře:
Opište, prosím, kód z obrázku.
Jak vybrat kameru?