Jak vybrat kameru do auta - NejlepšíAutokamery.cz

Pokud nechcete s výběrem kamery do auta ztrácet čas, napište nám co od autokamery očekáváte, jaké má mít klíčové vlastnosti bez kterých to nepůjde apod. na info@nejlepsiautokamery.cz. My Vám zašleme nabídku přímo na míru. Pokud si chcete radši vybrat kameru zcela samostatně, sepsali jsme pro Vás rozsáhlý návod a popis všech důležitých funkcí, které dnešní kamery do auta nabízí.

Proč si pořídit autokameru?

Kamera v autě, nebo na motorce, je všestranným pomocníkem pro každého řidiče. V první řadě autokamera snímá prostor před vozidlem a tedy slouží jako užitečný svědek v případě dopravní nehody. Toto svědectví vám může vyřešit mnoho problémů, především u nehod kde viník nehody není na první pohled zřejmý. V těchto případech stačí pouze shlédnout záznam z kamery a většinou je hned jasno. Díky kameře v autě se tak můžete vyhnout složitému dokazování: výslechy, svědectví, rekonstrukce, znalecké posudky atd. atd. Nemluvě o smrtelných nehodách, kde vše končí soudem a v horším případě i vězením.

Kvalitní autokamera toho, ale umí daleko víc, disponuje mnoha funkcemi, díky kterým můžete:

  • Zachytit silniční piráty a vandaly
  • Zaznamenat dopravní nehodu, nebo přestupek
  • Díky detekci radarů vás může autokamera ochránit před pokutou
  • Díky kameře se vyhnete křivému obvinění
  • Firemní zákazníci ocení přehled o řidičích, kteří pracují pro firmu
  • Můžete si zdokumentovat zajímavá místa z vašich cest
  • Zachytit vaši závodní jízdu na okruhu
  • Ochránit váš vůz, i při parkování
  • A zachytit vše neobvyklé, co se kolem vašeho vozu děje

Aby tohle vše vaše kamera do auta zvládla, je potřeba pečlivě zvážit z široké nabídky, která je ta pravá, co je pro Vás důležité a co je naopak pro vás zbytečné a nepotřebné. Projděme si klíčové vlastnosti, parametry a funkce:

Vlastnosti ovlivňující kvalitu videozáznamu

Rozlišení videozáznamu

Rozlišení nám udává počet pixelů, zjednodušeně bodů, které kamera snímá. První číslo nám říká počet pixelů v jednom řádků a druhé číslo počet pixelů v jednom sloupci. Zjednodušeně řečeno, čím vyšší bude hodnota rozlišení autokamery, tím vyšší bude kvalita, respektive detaily záznamu. Nicméně taky je potřeba dodat, že s vyšším rozlišením bude záznam zabírat více místa na paměťové kartě, to se ovšem dá vyřešit dostatečně velkou paměťovou kartou.

Doporučujeme vybírat kamery, které umí nahrávat v rozlišení alespoň Full HD 1080p nebo vyšším. Při nižším rozlišení hrozí, že nedokážete na videozáznamu rozeznat SPZ vozidla.

FPS (počet snímků za sekundu)

FPS z anglického „frames per second“ v češtině snímky za sekundu, je hodnota která nám udává kolik snímků, dokáže autokamera za jednu sekundu zachytit. Tento údaj je taky důležitý pro kvalitu videa, respektive plynulost videa. Doporučujeme vybrat kamery s FPS alespoň 25, což je hodnota pro klasický film. Opět stejně jako rozlišení, i zde platí, čím větší FPS tím více místa záznam zabere, logicky víc snímku se rovná víc dat. Mnoho kamer do auta při zhoršených světelných podmínkách, například v noci, hodnotu FPS snižuje, není to vůbec na škodu, kamera to dělá proto, aby záznam byl i v noci kvalitní a tedy v případě nehody průkazný.

Úhel záběru

Úhel záběru, nebo taky pozorovací úhel, je veličina, která nám udává šířku záběru, který kamera dokáže snímat. Ve světě kamer jsou tři druhy šířky záběru: vertikální, horizontální a diagonální. Pro autokameru je důležitá především hodnota horizontálního úhlu záběru.

V případě, že je úhel záběru příliš úzký, hrozí, že kamera nedokáže nasnímat co se děje u krajnice, na chodníku, prostě a jednoduše kamera nevidí periferně. Naopak pokud je tato veličina příliš vysoká, hrozí takzvaný efekt rybího oka, obraz se zprohýbá a nebude dobře čitelný.

Ideální hodnota úhlu záběru se pohybuje někde v rozmezí 120°-150°, za nás doporučujeme kamery s úhlem záběru 130°. Ověřená hodnota, kdy autokamera bez problému nasnímá celé zorné pole řidiče a kdy se neprojeví efekt rybího oka.

Typ obrazového snímače

Obrazový snímač je jedna ze základních součástek každé kamery nebo fotoaparátu, slouží k přeměně optického obrazu na elektrický signál. Většina kamer do auta používá dva typy obrazového snímače:

  • CCD snímač – tento druh snímače je citlivější na světlo, proto se hodí pro záznamy pořizované za zhoršených světelných podmínek, například ve tmě. Nevýhodou jsou větší rozměry snímače a relativně výrazně vyšší cena.
  • CMOS snímač – tyto snímače mají horší citlivost na světlo, ale jsou menší a levnější. Drtivá většina kamer dnes používá právě CMOS snímač.

Zde neexistuje optimální hodnota. Záleží na Vás, zda preferujete spíše menší a levnější kamery, nebo naopak větší, dražší, ale s kvalitnějším obrazem za tmy. Drtivá většina dnešních kamer do auta používá CMOS snímače.

Důležité funkce

Funkce tachometr/detekce rychlostních radarů

Jak již z názvu funkce plyne, tato funkce vám zobrazí na displeji kamery informace o aktuální rychlosti a směru jízdy. Mimo to některé kamery nabízejí i funkci upozornění řidiče na blížící se rychlostní radar, kdy na displeji zobrazí informace o povolené rychlosti a případně i upozorní na překročení. Dejte pozor, aby tato funkce byla dostupná i pro Českou a Slovenskou republiku.

GPS modul

Tento modul slouží, aby vaše kamera v autě zobrazila ve videozáznamu i vaši rychlost a polohu. U kvalitních kamer do auta lze tuto funkci libovolně zapnout nebo vypnout, záleží na vás, zda chcete ve videozáznamu tyto informace. Případně lze i nastavit, že se vaše rychlost zobrazí pouze v SW aplikaci. U některých autokamer, které tento modul nemají, lze dokoupit externí GPS modul.

Časová smyčka

Velice důležitá funkce, která umožňuje vaší autokameře nepřetržitě cyklicky nahrávat videozáznam. Jakmile dojde k zaplnění paměti, kamera automaticky začne přemazávat nejstarší záznamy a nahradí je novým záznamem. Celý proces je zcela automatický a nemusíte se vůbec o nic starat. Pokud nechcete některý záznam vymazat, využijte funkci zamykání videa.

Zamykání videa

Další důležitá funkce, která přímo souvisí s časovou smyčkou. V případě, že nechcete, aby váš záznam byl přepsán, nebo nějak jinak upraven, stačí pomocí této funkce záznam uzamknout a budete jej mít bezpečně uložen.

G-Senzor (senzor nárazu)

G-Senzor zaznamenává v trojrozměrném prostoru směr vaši jízdy. Díky této funkci dokáže autokamera poznat, že došlo k incidentu a uzamkne záznam proti přepsání. Data z G-Senzoru lze stáhnout do SW aplikace, která Vám poté ukáže přesně, odkud náraz přišel.

Detekce pohybu

Kamera v autě dokáže pohlídat váš automobil i v případě, že v něm nesedíte a to právě díky funkci detekce pohybu. V případě nárazu do zaparkovaného vozidla, se kamera automaticky zapne a začne nahrávat. Pokud viník od nehody ujede, vy máte v rukou důkaz ve formě záznamu z kamery, který poté stačí předat policii.

Noční režim

Kvalitní autokamery disponují funkci nočního režimu. Po přepnutí do nočního režimu přizpůsobí kamera automaticky nastavení videozáznamu pro podmínky natáčení v noci, respektive za zhoršených světelných podmínek. Díky tomu máte jistotu, že i natáčení v noci bude s touto kamerou hračka a záznam bude kvalitní a čitelný.

Funkce HDR

HDR je zkratka z anglického „High Dynamic Range“, tato funkce zajistí, že video je snímáno s velkým dynamickým rozsahem. Znamená to, že ve videu jsou kvalitně vykresleny tmavé, ale i světlé části zachyceného obrazu. Typicky v praxi najdeme takto světelně nevyvážené místa při západu slunce, kontrast mezi světlem a stínem, noční záběry se světly protijedoucích aut atd. I za těchto situací, ale autokamera s HDR natočí velice kvalitní a především průkazné záběry.

Automatické spuštění

Jedna ze základních funkcí, kterou disponují téměř všechny kamery do auta. Díky této funkci se kamera automaticky zapne, pokud je připojena do zásuvky v automobilu, vždy po nastartování vozidla. Elektrický impuls ze zásuvky dá kameře vědět, že se chystáte na jízdu a ona začne s nahráváním.

LDWS (Lane Departure Warning System)

Některé high endové autokamery disponují i bezpečnostními prvky, které můžete znát z příplatkové výbavy některých automobilů. LDWS je systém který vás varuje před opuštěním jízdního pruhu. Tento asistent dobře funguje na dálnicích a silnicích I. třídy. LDWS se hodí především při jízdě v noci, kdy hrozí řidiči mikro spánek. LDWS Vás upozorní, pokud opustíte jízdní pruh a pomůže předejít srážce například s protijedoucím vozidlem, nebo vyjetím z vozovky.

České menu

Dejte pozor při výběru kamery do auta, zda je menu a ovládání v češtině. Není to pravidlem a pro ty z vás, kteří české ovládání berou jako samozřejmost, může nastat nepříjemné překvapení. Kvalitní autokamery mají většinou na výběr z několika jazyků, mezi nimi i češtinu.

Hardware a manipulace

Displej

Většina kamer do auta disponuje vlastním displejem, ale najdou se i kamery, které displej nemají. Všechna nastavení u kamer bez displeje probíhají skrz vlastní aplikaci. Jelikož se většina autokamer snaží o co nejmenší rozměry, tak aby co nejméně překážela, nemůžeme čekat žádné velké displeje, tak jak znáte například u mobilních telefonů. Uhlopříčka displeje u autokamer se pohybuje většinou v rozmezí od 1,5“ až do 4“. Kamery, které se umísťují na zpětné zrcátko, mývají i 5“ displej. Displej u autokamery slouží především pro nastavení funkcí, na prohlížení videa je relativně malý. Důležitou funkcí je možnost jeho vypnutí při natáčení, šetříte tím baterii autokamery a taky vás kamera v autě neoslňuje při jízdě v noci, což může být značně nepříjemné.

Konektivita

V momentě kdy již máte pořízen záznam ve vaši kameře v autě, budete jej určitě chtít přehrát v počítači, televizi nebo jiném zařízení. Velká část kamer do auta disponuje vlastní aplikací, která vám s přenosem videozáznamu velice pomůže. Mimo aplikaci lze autokameru propojit s jiným zařízením pomocí kabelů. Nejčastěji u kamer do auta nalezneme tyto rozhraní:

  • USB
  • HDMI
  • miniHDMI
  • microHDMI
  • A/V (výstup pro TV)
  • Vstup pro externí mikrofon

Dejte pozor při výběru, aby kamera disponovala výstupem, který vám nejvíce vyhovuje, respektive který používáte. Za nás doporučujeme vždy rozhraní USB, které by mělo být naprostým základem u všech nových kamer do auta.

Paměťové karty

Aby měla autokamera možnost ukládat zachycené video, potřebuje k tomu paměť, do které bude video ukládat. Většina kamer do auta k tomu využívá externí paměťové karty, obvykle SD karty nebo micro SD karty. Kapacita karet se pohybuje většinou od 8 GB až do 128 GB. V zásadě platí čím větší paměť, tím lépe, protože můžete nahrát víc videa. Nicméně je třeba mít na paměti, že větší karta bývá v přepočtu na 1 GB místa dražší, než běžnější menší karty. Zvažte proto kolik hodin záznamu je pro vás dostačujících:

  • Paměťová karta 16 GB: cca 3 hodiny záznamu ve Full HD kvalitě
  • Paměťová karta 32 GB: cca 7 hodin záznamu ve Full HD kvalitě
  • Paměťová karta 64 GB: cca 14,5 hodiny záznamu ve Full HD kvalitě
  • Paměťová karta 128 GB: cca 30 hodin záznamu ve Full HD kvalitě

V případě, že vám stačí nižší kvalita videa, bude délka záznamu delší, naopak při ještě vyšším rozlišení bude délka záznamu logicky kratší.

Napájení

Většina kamer do auta je vybavena akumulátorem nebo kapacitorem. Jak akumulátor, tak i kapacitor slouží především k bezpečnému zapnutí, vypnutí vaši autokamery a bezpečnému uložení záznamu.

Akumulátory jsou o různých kapacitách a obecně platí, že čím větší je kapacita akumulátoru, tím déle kamera vydrží zapnutá bez připojení k zásuvce, respektive auto zásuvce. Ovšem na druhou stranu čím má akumulátor větší kapacitu, tím je baterie a potažmo i autokamera větší a většinou i dražší. Velkou nevýhodou akumulátoru v kamerách do auta je jejich životnost. Bateriím obecně nesvědčí častá změna teploty, která je u aut relativně běžná. Díky tomu akumulátor rychle ztrácí původní kapacitu a je jej potřeba vyměnit.

Naproti tomu kapacitor nemá problém se změnou teploty. Díky tomu má kapacitor daleko větší životnost, tudíž odpadá občasný nákup nového akumulátoru. Nicméně pokud budete chtít po nehodě, vystoupit z auta a pomocí autokamery natočit i místo nehody, s kapacitorem to nezvládnete.

Způsob připevnění

Naprostá většina autokamer má v balení i vlastní držák. Dle způsobu uchycení můžeme držáky kamer do auta rozdělit do dvou skupin a to na držáky s přísavkou, nebo držáky nalepovací. Držáky s přísavkou mají výhodu, že s nimi lze manipulovat, naproti nalepovacím držákům. Nalepovací držáky na druhou stranu vydrží delší dobu, přísavka se častou manipulací může opotřebovat, zatímco nálepka je permanentní.

Další velkou výhodou může být držák, do kterého je přivedeno napájení. Velice vám to usnadní manipulaci s kamerou. Po zaparkování jednoduše kameru „vycvaknete“ z držáku a kabel i držák zůstává na místě. Pokud je napájení vedeno přímo do kamery, musíte po každé manipulaci s kamerou opětovně schovávat kabel v palubní desce, tak aby vám nepřekážel při řízení.

Jak postupovat při výběru kamery?

Teď když už víte, které parametry, vlastnosti a funkce autokamer jsou pro vás klíčové, přejděte na naši nabídku kamer do auta. Po levé straně uvidíte filtr všech parametrů a funkcí. Vyberte z filtru ty nejdůležitější a naše stránka vám vybere pouze kamery, které odpovídají vašemu filtru.

Poté ještě můžete vybrat tři produkty do podrobného srovnání. Vyberte produkt pomocí ikony „váhy“ u produktu, až budete mít vybráno, klikněte na tlačítko porovnat vpravo dole. Poté uvidíte podrobně rozepsány všechny parametry vybraných autokamer v přehledné tabulce.

Nebo můžete zvolit nejpohodlnější variantu, napište nám parametry, vlastnosti, funkce, které od kamery očekáváte na info@nejlepsiautokamery.cz a my vám sestavíme nabídku na míru.

Kamera do auta a legislativa

Ještě před samotným použitím je dobré uvést několik základních informací, které úzce souvisí s použitím vaši kamery v autě.

Autokamera je zvláštní elektronická pomůcka, protože se při provozu stává téměř účastníkem provozu a tedy se musí řídit dopravní vyhláškou. Ta říká: kamera nesmí omezovat ani ohrožovat řidiče nebo osoby přepravované ve vozidle ani bránit výhledu z místa řidiče. Připevněte proto vaší kameru, tak aby nebránila řidiči ve výhledu. Doporučujeme autokameru umístit například za zpětné zrcátko, nebo těsně nad palubní desku na místě spolujezdce.

Mimo dopravní vyhlášku nesmíme zapomenout ani na ochranu osobních údajů. Na záznamu z autokamery jsou vidět SPZ, tváře ostatních řidičů a chodců a jiné osobní údaje. Pamatujte před sdílením vašeho videa na sociálních sítích, youtube a jiných stránkách, že byste měli tyto údaje z videa odstranit, nebo získat souhlas se sdílením osobních údajů od dotčených osob. Samozřejmě není to třeba přehánět a je si potřeba uvědomit, že by na vás musela podat trestní oznámení přímo dotčená osoba. Je otázkou nakolik se někdo s vámi bude chtít soudit kvůli záznamu z vaší kamery v autě. Kde není žalobce, není soud. Každopádně je dobré o tom vědět a zamyslet se nad následky sdílení.

Pokud využijete záznam z kamery jako důkazní materiál, vězte, že se jedná o podpůrný důkazní materiál a pouze pověřený příslušný orgán, většinou soudce nebo úředník, sám rozhodne, jak moc se nechá ovlivnit záznamem z vaši autokamery. Nicméně každý důkaz, který svědčí o vaši nevině je vítaným plusem, především u nejasných nehod.

Za tým NejlepšíAutokamery.cz Vám přejeme příjemný nákup a mnoho šťastných kilometrů.

Napište komentář

* Jméno:
* E-mail: (nebude uveřejněn)
* Komentáře:
Opište, prosím, kód z obrázku.
Jak vybrat kameru?